Samenhang en perspectief

Begeleiding van Bestuur, MT en teams gaat over zakelijke aspecten als het werk, de context van uw organisatie, waardecreatie voor de langere termijn, de gewenste voorwaartse beweging, structuur en bemensing.

Begeleiding gaat ook over diepgang en intimiteit. Mijn aanpak richt zich op onderzoek en bewustwording van de interactiepatronen in een team. Kernpunt hierbij is jezelf en de ander echt zien en verstaan. Door waarderend om te gaan de eigen en elkaars drijfveren, vermogens, kwetsbaarheid en geraaktheid, ontstaat er ruimte voor ieders inbreng, belangen én zorgen. Vanuit een open houding naar jezelf en de ander is er ook ruimte voor je ‘dark sites’ en verschillen.  Constructief stil staan bij gedoe zoals ineffectief gedrag, botsingen of conflicten, ogenschijnlijk concurrerende belangen en zienswijzen leidt tot diepgang, draagvlak en stappen voorwaarts. Het geeft bewegingsruimte als de leden ook de onderstroom én verschillen uitspreken.

Binnen een Bestuur, MT of Team komen verschillende belangen en paradigma’s samen. Daar komt bij dat portefeuilles vervlochten zijn. Als ze los van elkaar komen te staan, kan dat leiden tot onverschilligheid en frictie: ‘Dit is jouw pakkie an’ of ‘Bemoei je er niet mee.’ Je gaat elkaar in de weg zitten, wat doorwerkt in de organisatie.

Verschillende belangen kunnen onder het tapijt geveegd worden of polariseren. Binnen een volwassen team komen verschillende zienswijzen en paradigma’s op tafel. Pas dan kun je ze als Bestuur/MT of Team tegen het licht houden en wegen. Vaak gaat het niet om of – of. Vaak gaat om en – en.

In interactie met elkaar moet er ruimte zijn zorgen, belangen en zienswijzen, waar mogelijk met elkaar te verenigen. Door een diepgaand gesprek geef je betekenis aan je handelen. In het operationele domein kunnen zaken vaak snel en vanuit automatismen afgetikt worden. Het strategische domein vraagt om slow-thinking. Stil te staan bij de vraag: waar gaat het nu eigenlijk om? Je neemt tijd en vertraagt, om zaken te doorleven en te doordenken; om essenties te formuleren. En zo samen gewogen besluiten te nemen van waaruit je consistent sturing geeft.

Mocht u meer willen lezen over Persoonlijk leiderschap en Regie in complex krachtenveld. Dan kan dat. Lees meer

Alle wérkelijke leven is ontmoeting.
Buber